Op deze site gaven we al eerder tips over wintergroene bodembedekkers en wintergroene en -bloeiende struiken voor in je tuin. Natuurlijk, het zijn barre tijden, waarin we nog altijd met corona te kampen hebben en waardoor we ons tuincentrum in Zwaanshoek tot minstens 19 januari moeten sluiten. Maar er is ook goed nieuws! Het weer is nog zó mild dat je nog van alles kunt planten en je je tuin, terras of balkon nog extra kunt opfleuren.
Winterbloeiende planten en struiken
Een van de meest bekende en meest geliefde winterbloeiers is de kerstroos (Helleborus). Hij kan ook prima in pot en houdt van een plek in de halfschaduw. Van december tot in april brengt deze sterke vaste plant kleur in de tuin, op het terras of het balkon en het hele jaar door heeft hij mooi blad. De kerstroos heeft elegante witte, purperkleurige of meerkleurige, gespikkelde bloemen.
Andere sterke winterbloeiers die het ook in pot goed doen en dus leuk zijn voor op de tuin- of balkontafel of in een bak aan de balkonrand: winterviool en winterheide.
Skimmia is een sterke, wintergroene en compacte struik die ook prima in pot kan. Hij heeft mooi glanzend, leerachtig blad en draagt in de winter roze, witte of rode bloemknoppen. In het voorjaar ontluiken de witte of lichtroze bloemen. Skimmia houdt van gefilterd zonlicht / halfschaduw.
Struiken en kleine bomen met bloemen op het kale hout
De toverhazelaar (Hamamelis) bloeit ‘op het kale hout’, dus op takken waar geen blad meer aan zit. De Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) krijgt in zachte winters al in december heerlijk geurende, gele bloemen. De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) draagt in februari-maart kleine gele bloemen, die heel licht geuren. De hazelaars houden van zon of halfschaduw en kunnen flink groot worden.
De takken van het Chinees klokje (Forsythia) gaan vanaf medio februari schuil onder opvallende goudgele bloemen, waar ook bijen blij mee zijn. De hoog opgaande struik houdt van een zonnige plek.
Half-wintergroene struikkamperfoelies als de Lonicera x purpusii ‘Winter beauty’ en de Lonicera fragrantissima krijgen vaak al in december heerlijk geurende witte bloemen en bloeien maandenlang. Ze houden van een plek in de zon of halfschaduw en kunnen 2 meter hoog worden.
De Japanse sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ groeit uit tot een kleine, meerstammige boom en kan al in november bloeien, met kleine wit-roze bloempjes.
Winterbloeiende klimmers
Ideaal voor tegen de gevel, schutting of een prieeltje: de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), die van december tot april overladen is met gele, licht geurende bloemen op lange, warrige takken en 3 meter hoog kan worden. Geschikt voor een plek in de zon, halfschaduw en schaduw.
Er zijn ook wintergroene en -bloeiende clematissen, zoals ‘Winter Beauty’, die van december tot februari met sierlijke witte klokjes bloeit. Deze bosrank houdt van zon of halfschaduw en kan wel 3 meter hoog worden.
Bomen en struiken met kleurige basten en takken
- De Tibetaanse kers (Prunus serrula) heeft een glanzend mahonierode, afbladderende bast, houdt van zon en wordt 6 tot 8 meter hoog.
- De papierberk (Betula utilis subsp. jacquemontii) heeft een spierwitte, afschilferende schors, kan wel 20 meter hoog worden en houdt van zon en een vochtige grond.
- Veel esdoorns (Acers) vallen op door hun streepjesbast. Acer rufinerve ‘Wintergold’ heeft bijvoorbeeld een groengeel streeppatroon. De papieresdoorn Acer griseum heeft een roodbruin afschilferende bast en is ideaal voor een kleine tuin, want de boom is na tien jaar slechts vier meter hoog.
- De witte, rode en Canadese kornoelje (Cornus) hebben in de winter opvallend felgekleurde, rode, roodoranje of geelgroene takken. De kornoelje wordt 2 tot 3 meter hoog en houdt van een plek in de zon of halfschaduw en humusrijke, licht zure grond.
Maak er juist nu een fleurige winter en vrolijke feestdagen van!