Vrolijke tuinhulpjes!

Het nut van kleine vriendjes in de tuin


Bij Global Garden Tuincentrum staan we voor meer dan alleen het verkopen van planten. We geloven in het bevorderen van een gezonde en levendige tuin, waarin de natuurlijke balans wordt gekoesterd. Daarom willen we onze klanten bewust maken van de waarde van kleine tuinhulpjes zoals egels en lieveheersbeestjes.


In samenwerking met Tuinbranche Nederland en Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) lanceren we onze campagne 'Vrolijke Tuinhulpjes'. Deze dieren en insecten spelen een essentiële rol bij natuurlijke bestrijding in de tuin en willen we consumenten laten zien hoe deze kleine vrienden kunnen helpen bij het handhaven van een gezond ecosysteem.

Gezond ecosysteem

Bij Global garden geloven we dat een tuin meer is dan alleen een verzameling planten. Onze passie gaat verder dan het kiezen van bloemen en struiken; we streven naar een levendige en harmonieuze buitenruimte waarin de natuurlijke processen worden gestimuleerd. Daarom introduceren we met trots onze campagne 'Vrolijke Tuinhulpjes'. Deze campagne staat in het teken van tien bijzondere dieren en insecten die een cruciale rol spelen in de natuurlijke bestrijding van plagen en het bevorderen van een gezond tuinecosysteem. Maak kennis met de sluipwesp, egel, kameelhalsvlieg, gaasvlieg, kikker, roofwants, zweefvlieg, oorworm, merel en lieveheersbeestje - onze onmisbare partners in het creëren van een bloeiende tuin vol leven en kleur.

Ontmoet het dreamteam!

Sluipwesp

Nut in de tuin:
Ik leg mijn eitjes in een ander insect zoals een bladluis (bijv. appelbloedluis) of een rups (bijv. van het groot koolwitje of de fruitmot). Na een tijd komt mijn larve eruit gekropen en die smult de gastheer op.

Hoe lok je mij?
Laat verschillende keukenkruiden, zoals dille en koriander, of venkel uitschieten. Ze voorzien me van nectar.

Kameelhalsvlieg

Nut in de tuin:
Mijn larven en ik houden van bladluizen, maar ook mijten, stofluizen en springstaarten staan op ons menu.

Hoe lok je mij?
Zorg voor houtige, schorsdragende planten en schaduwrijke plekken in je tuin.

Merel

Nut in de tuin:
Ik ben een echte slakkenverslinder. Daaraast verzamel ik heel wat rupsen en larven, zoals engerlingen, wanneer ik mijn nest met jongen grootbreng.

Hoe lok je mij?
Laat bladeren liggen in de herfst, plant fruitbomen of bessendragende struiken en zet eens een klimplant tegen de muur.

Kikker

Nut in de tuin:
Ik smul van tal van insecten, spinnen en rupsen. Verder lust ik ook wel een (naakt)slak.

Hoe lok je mij?
Ik verstop me graag tussen dichte begroeiing waar het vochtig is. Voorzie een plekje met hoog gras, een composthoop of een takkenwal.

Zweefvlieg

Nut in de tuin:
Mijn larven kunnen binnen twee weken tijd honderden bladluizen opeten.

Hoe lok je mij?
Zaai een bloemenakker in met nectarrijke bloemen zoals boekweit, phacelia en korenbloem.

Egel

Nut in de tuin:
Ik smul me te pletter aan slakken, rupsen en kevers.

Zorg er allereerst voor dat ik in en uit je tuin kan. Kies bijvoorbeeld voor een natuurlijke afsluiting van je tuin met een haag of heg.

Gaasvlieg

Nut in de tuin:
Mijn larve eet 300 tot 500 bladluizen gedurende haar ontwikkeling, maar ze waagt zich ook aan (spint)mijten, bladvlooien en schildluizen.

Hoe lok je mij?
Zorg voor een bloemenweide met nectarrijke bloemen zoals boerenwormkruid en margriet.

Roofwants

Nut in de tuin:
Ik ga op roofjacht in de tuin op spintmijten, bladluizen, bladvlooien, schildluizen en tripsen.

Hoe lok je mij?
Ik overwinter graag beschut. Zorg voor een gelaagde begroeiing met bomen, struiken en kruidachtigen waar ik kan schuilen. Laat bladafval liggen.

Oorwurm

Nut in de tuin:
Met mijn onschuldige tangachtige aanhangsel werk ik grote hoeveelheden bladluizen, mijten en larven van insecten weg.

Hoe lok je mij?
Maak een schuilplaats voor me door een bosje met hooi of lang gedroogd gras samen te binden en in een terracottapotje te stoppen (= oorwormpotje).

Lieveheersbeestje

Nut in de tuin:
Mijn larve kan zo’n 100 bladluizen per dag verorberen. Als volwassene eet ik er zo’n 50 per dag. Naast bladluizen jaag ik ook op bladvlooien, keverlarven en mijten.

Hoe lok je mij?
Zorg voor overwinteringsplekjes. Laat afgestorven bloemhoofden en stengels staan of laat bladafval en snoeihout liggen.

Je bent van harte welkom

Na deze ontdekkingstocht door het rijke ecosysteem van de tuin, hopen we dat jij niet alleen meer kennis hebt opgedaan over de diverse tuinhulpjes, maar ook een dieper begrip hebt gekregen van hun onschatbare waarde. Door deze kleine vrienden te verwelkomen in jouw tuin, draag je bij aan een natuurlijk evenwicht en verminder je de afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen. Samen kunnen we onze buitenruimtes transformeren tot bruisende habitats vol leven en kleur. We nodigen je uit om de speurtocht voort te zetten in ons tuincentrum en jouw eigen tuinavontuur te beleven. Laten we samen bouwen aan een gezondere en duurzamere toekomst voor onze tuinen en de prachtige wezens die daarin thuis zijn.

Global Garden bezoeken

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwsbrief. Dan ben je altijd op de hoogte van de laatste acties en aanbiedingen.
Wij slaan je gegevens secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.