Buxusvervangers

Buxusvervangers

Op deze site van ons tuincentrum in Zwaanshoek berichtten we eerder over mooie wintergroene planten en struiken, die een tuin in de meest donkere maanden van het jaar nog interessant maken. Een van de meest voorkomende, geliefde struiken die hiervoor jarenlang – zelfs eeuwenlang – overal in West-Europa werd ingezet is de buxus. Oersterk, weinig onderhoud en te snoeien in elke gewenste vorm. Maar helaas. Eerst werd de struik in toenemende mate geplaagd door de buxusschimmel en toen dook die vermaledijde buxusmot op. Er was en is bijna geen redden meer aan. Hele hagen, indrukwekkend oude struiken en de meest mooie snoeivormen gingen eraan, zowel in privétuinen als in openbare parken en in historische tuinen bij landgoederen en kastelen. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor de buxus.

Top 3 alternatieven voor buxus

Japanse hulst (Ilex crenata)

Deze wintergroene hulst is er in verschillende soorten, met verschillende bladgrootten en -kleuren. De ‘Dark Green’ en ‘Convexa’ worden het vaakst als alternatief voor buxus gebruikt, omdat deze hulstsoorten er het meest op lijken. Maar ook lichter groen getinte soorten, zoals de Ilex ‘Blondie’ en ‘Green Hedge’, zijn de moeite waard. Net als bij de buxus houd je de Japanse hulst mooi compact door hem regelmatig te snoeien. De struik kan als haag worden toegepast, maar leent zich ook voor vormsnoei.

Struikkamperfoelie (Lonicera nitida)

De struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie heeft kleine donkergroene, ovale blaadjes. Ook deze struik kun je prima snoeien. Hij is ook te gebruiken als wintergroene haag, die je zo strak als je zelf wilt in vorm kunt houden. Er zijn ook struikkamperfoelies met bont blad, die zelfs in de winter een donkere hoek weten op te fleuren.

Kardinaalsmuts (Euonymus)

Ook deze wintergroene struik bestaat in verschillende formaten en bladvormen en -tinten, van bont tot grijzig. De Euonymus fortunei ‘Vegetus’ of Japanse kardinaalsmuts lijkt het meest op buxus en is bij uitstek geschikt voor zo’n 1 meter hoge hagen. Hij kan goed gesnoeid worden en krijgt in de herfst bovendien fraaie bessen. Bij strenge vorst kunnen de bladeren van de Japanse kardinaalsmuts wat slap gaan hangen, maar ze trekken na de vorst direct weer bij.  

Andere buxusvervangers

  • Het klinkt raar, want het is een conifeer, maar ook de wintergroene taxus wordt gebruikt om buxus te vervangen. Je kunt een taxus namelijk ook als strakke haag en in allerlei andere vormen snoeien.
  • Ook de Portugese laurier of laurierkers, met het hele jaar door fraai donkergroen, glanzend blad, is een aanwinst voor elke tuin, vooral als haag op de erfafscheiding. De hoge struik heeft wel een wat lossere uitstraling dan de meestal formeel toegepaste buxus. Een laurier op stam staat mooi in een pot op het terras.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwsbrief. Dan ben je altijd op de hoogte van de laatste acties en aanbiedingen.
Wij slaan je gegevens secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.