Voorzaaien in de vensterbank

Voorzaaien in de vensterbank

Kun je ook niet wachten tot het lente is en je weer lekker buiten in het zonnetje kunt ontspannen en tuinieren? Maar het kan altijd nog gaan vriezen, ook al lijken we voorlopig weer een zachte periode te krijgen. Beleef alvast de nodige voorpret (met je kinderen) door bloemen, groenten en kruiden voor te zaaien in de vensterbank. Leuk en leerzaam om te doen, en bovendien een geheel corona-proof activiteit. Kijk op de site van ons tuincentrum in Zwaanshoek welke zaden, kweekkasjes en -bakjes en speciale zaai- en stekgrond je kunt bestellen en ophalen of laten bezorgen. Kijk meteen even naar ons assortiment vrolijke voorjaarsbloeiers in pot, mand, of schaal, zoals mini-narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en krokusjes. Veel zaaiplezier!

Zaaibenodigdheden

  • (Pers)potjes, zaaitrays of een kweekkastje
  • Zaai- en stekgrond
  • Plastic zakjes en plantenlabels
  • Gieter en plantenspuit

Wat kun je vanaf eind februari in de vensterbank voorzaaien?

Het duurt nog even voordat je zaailingen straks naar buiten kunnen. Officieel is de kans op nachtvorst pas na IJsheiligen (medio mei) verdwenen. Kies dus soorten die van de warmte binnenshuis houden en die langzaam ontkiemen en groeien.

* Groenten die je kunt voorzaaien
Artisjok, aubergine, courgette, meloen, komkommer, pepers en paprika's, tomaat. Kiemgroenten, zoals tuinkers, mosterdkers en alfalfa, kun je het hele jaar door in de vensterbank zaaien. Deze kiemen snel en kun je dan al snel oogsten en lekker op je boterham met kaas of in een salade eten. Zelfgekweekte vitaminebommetjes!

* Kruiden die je kunt voorzaaien
Basilicum, bieslook, dille, koriander, kervel, peterselie en rozemarijn.

* Eenjarige bloemen die je nu kunt voorzaaien
Afrikaantjes, wasbloem (Cerinthe), kattensnor (Cleome), cosmea, leeuwenbekje, siertabak (Nicotiana), Oost-Indische kers en verbena. De bloemen van de rijkbloeiende Oost-Indische kers zijn overigens ook eetbaar. Ze hebben een licht peperige smaak.

Tips voor vensterbanktuinieren

  • Je kunt allerlei bakjes, potjes, kweekkasjes of kweektrays gebruiken. Erg handig zijn perspotjes, want die kun je straks met plant en al in de grond doen.
  • Gebruik turfvrije, universele potgrond, gemengd met wat zand, of speciale zaai- en stekgrond.
  • Gouden vuistregel: dikke zaden doe je iets dieper in de grond dan fijne, dunne zaadjes. Over die laatste hoef je maar een dun laagje grond te strooien.
  • Zet er meteen een label met de plantennaam bij.
  • Laat je zaailingen niet uitdrogen. Zet ze bij elkaar in een (water)schaal of speciale kweektray. Bespuit ze regelmatig met een plantenspuit. Dek ze de eerste weken af met een plastic plaatje of een plastic boterhamzakje, maar laat de zaailingen wel af en toe luchten.
  • Zaai met een tussenpoos van twee weken, voor een langere bloei- of oogstperiode.
  • Wanneer er te veel zaailingen te dicht op elkaar groeien verwijder je de kleinste exemplaren (=verspenen). Doe dit voorzichtig met je vingers of met een pincet.
  • Wacht tot IJsheiligen (medio mei), wanneer de kans op nachtvorst doorgaans verdwenen is, voordat je je opgekweekte plantjes buiten zet. Let er daarbij op dat de temperatuursovergang niet te groot is. Het beste is om de jonge plantjes 'af te harden' door ze elke dag een paar uur langer buiten te zetten en ze 's avonds weer binnen te halen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwsbrief. Dan ben je altijd op de hoogte van de laatste acties en aanbiedingen.
Wij slaan je gegevens secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.