De tuintrends van 2021

De tuintrends van 2021

Voor 2021 presenteert de Tuinbranche Nederland drie nieuwe stijltrends. Groen doet goed, zeker in coronatijden, dus laat je inspireren en opvrolijken door deze ideeën voor het komende tuinseizoen. Duurzaamheid en een prettige, groene en gezonde leefomgeving voor mens en dier staan dit jaar voorop.

Tuintrend 1: Zacht en veilig

Meer dan ooit snakken we naar ontspanning, veiligheid en geborgenheid. Niet alleen vanwege de wereldwijde corona-ellende, maar onder andere ook door de klimaatverandering. Bij een zachte, veilige tuin horen organische, ronde vormen en warme kleuren. Roze is hierbij een belangrijke accentkleur. Denk verder aan een zacht grasveld, slingerende paden en borders en uitnodigend tuinmeubilair met afgeronde vormen. Sierlijke, ritselende siergrassen worden afgewisseld door rijkbloeiende hortensia's. Veel grote, ronde potten vergroten het huiselijke, behaaglijke gevoel.

Tuintrend 2: De biotooptuin

Door de klimaatverandering en de pandemie worden we ons ervan bewust dat er iets moet veranderen. Onbekommerd consumeren is niet meer van deze tijd. Thema’s als duurzaamheid en natuur zijn van toenemend belang. In de tuin kun je een stukje natuur creëren, waarin je je helemaal kunt afzonderen. Een ideale omgeving om tot rust te komen of om ongestoord te kunnen werken. Biodiversiteit en wateropvang zijn belangrijk. Richt de tuin in als een klein ecosysteem, ofwel 'biotoop'. Laat je letterlijk omringen door hoge planten, zoals siergrassen. Grindpaden of een terras van grind zorgen ervoor dat regenwater in de bodem kan doordringen. Regenwater kan ook worden opgevangen in een minivijver met waterplanten. Duurzame schuttingen van beton en riet zorgen voor beschutting en een ambachtelijke uitstraling. Tussen het vele groen knallen de gele bloemen van meisjesogen (Coreopsis) eruit als vrolijk accent. Bovendien bloeien deze planten lang en zijn de bloemen ook geschikt als snijbloem voor in een vaas.

Tuintrend 3: De eigenzinnige patiotuin

De wereld is volop in beweging. Op het gebied van economie, ecologie en globalisering vinden grote veranderingen plaats. Dus kan de tuin ook wel eens flink op de schop. Kleine, halfomsloten ruimten, trappen en verhogingen zorgen voor  een nieuw, speels geheel. Door de hoogteverschillen is het zicht op de tuin steeds anders. Door te experimenteren met bakken en planten wordt de tuin extra spannend. Met krachtige kleurvlakken, geometrische vormen, een trapje naar de toekomst én een ronde venster als doorkijk naar die toekomst, is de patiotuin echt iets voor mensen die de nieuwe tijd omarmen. Kleurrijke bloeiers, zoals de zonnebloem (Helianthus), dahlia, vlambloem (Phlox) en hortensia (Hydrangea) staan prachtig bij de blauwe en roestbruine tinten. Een opvallend designmeubel, zoals de tafel Picnik van Extremis, maakt de eigentijdse en eigenzinnige patiotuin af.

Bron: Tuinbranche Nederland

Fotocredits: Maayke de Ridder
Tuinontwerp en realisatie: Wim Wijsman Zeist i.o.v. Tuinbranche Nederland
De trendtuinen zijn mede mogelijk gemaakt door: Griffioen Wassenaar (tuinplanten), Rijnbeek & Zoon B.V. (tuinplanten), Capi-Europe (plantenbakken), Huiting Groep, Tjinco (betonnen zitelementen) en Extremis (design Picnik-tafel).

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwsbrief. Dan ben je altijd op de hoogte van de laatste acties en aanbiedingen.
Wij slaan je gegevens secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.