Begin een moestuin(tje)

Als je dat niet al gedaan hebt. Zelf kruiden en groenten – en eventueel ook fruit, zoals aardbeien – kweken is zó leuk en heeft zó veel voordelen! Tuinieren is sowieso een ontspannen en gezonde activiteit, zeker in deze nare tijd. En met een eigen moestuin(tje), of alleen al een paar potten met kruiden erin, heb je altijd en voordelig kakelverse, lekkere en gezonde ingrediënten binnen handbereik. Met een grote oogst kun je bovendien weer andere mensen (of de voedselbank) blij maken. Een nieuwe lente, een nieuw begin – als moestuinier (in de dop).

5 top-moestuintips

  1. Kies een zonnige plek voor je moestuin, je vierkante-meterbak of je kweekpotten en -bakken.
  2. Maak de grond van je moestuin klaar of gebruik verse bemeste aarde en eventueel speciale moestuingrond om je vierkante-meterbak of kweekpotten mee te vullen. Verwijder afgestorven planten en onkruid uit de moestuin en schoffel en spit de grond indien nodig om. Zorg dat de kweekpotten en -bakken goed schoon zijn en een gat in de bodem hebben zodat overtollig regenwater weg kan lopen.
  3. Je kunt in ons tuincentrum in Zwaanshoek kiezen uit zakjes zaden met kruiden en groenten en uit pril plantgoed dat meteen de grond in kan. Probeer ook eens nieuw leven in restjes van je groenten, kruiden en fruit te blazen. Goedkoper en duurzamer kan het niet! Duw de afgesneden kontjes met worteltjes van bijvoorbeeld bos- of lenteuitjes eens in de grond, of de zaadjes van een overrijpe of rotte tomaat. Van bietjes kun je de bovenkant, de kroon waar de blaadjes uitgroeien, in vochtige aarde ingraven, nadat je het blad hebt afgeknipt.
  4. Zet een label bij je zaailingen of plantgoed en laat de zaden en plantjes niet uitdrogen.
  5. Houd slakken in de gaten. Vang de vraatzuchtige weekdieren regelmatig weg of houd ze met koperringen, cloches, fijngemalen eierschalen, koffiedik, schelpen, grind of split bij je groenten en kruiden weg.

Eetbare gewassen én bloemen die je in april kunt zaaien

Nu de lente is aangebroken kun je al veel groenten en kruiden direct in de volle grond, in je vierkante-meterbak of in kweekpotten zaaien. Denk ook aan eetbare bloemen die je (moes)tuin opfleuren en waarmee je van elke maaltijd een feestje maakt.

- Anijs
- Bloemkool
- Dille
- Doperwt
- Kapucijner
- Komkommerkruid
- Kervel
- Koriander
- Meiraap
- Oost-Indische kers
- Palmkool
- Pastinaak
- Peterselie
- Peultjes
- Radijs
- Rode biet
- Rode kool
- Schorseneren
- Sla
- Snijbiet
- Spinazie
- Tuinboon
- Winterprei
- Wortel

Tuinier smakelijk!

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwsbrief. Dan ben je altijd op de hoogte van de laatste acties en aanbiedingen.
Wij slaan je gegevens secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.